Informatie aminozuren

Aminozuren vormen de bouwstenen voor eiwitten en zijn daarmee van groot belang voor onze gezondheid. We onderscheiden in totaal 20 verschillende aminozuren, de samenstelling hiervan bepaalt welk eiwit er gevormd wordt. Het lichaam zelf is in staat om 12 verschillende aminozuren te produceren, de overige 8 aminozuren kennen we als ‘essentiële aminozuren’. Het is van belang om die via je voeding of via supplementen in te nemen.
We verkrijgen aminozuren uit eiwitten, door deze te verteren. Hiervoor zijn de enzymen in ons lichaam verantwoordelijk. Een enzym is in staat om een eiwit af te breken tot di- en tripeptiden. Dat zijn korte ketens van 2 of 3 aminozuren, die we niet meer kunnen aanmerken als eiwitten. Uiteindelijk worden het vrije aminozuren, zodat we daar in ons lichaam gebruik van kunnen maken. Een complex met aminozuren maakt over het algemeen gebruik van deze di- en tripeptiden, waardoor het lichaam ze veel sneller op kan nemen dan wanneer er bijvoorbeeld sprake is van whey-eiwitten. Het lichaam moet meer moeite doen om die op te nemen en te profiteren van de aminozuren die erin voorkomen.

Belang van BCAA’s

Zodra de koolhydraat reserves in het lichaam op dreigen te raken spreken we automatisch de BCAA’s aan, waardoor die een belangrijke rol vervullen. Het gaat om Branched Chain Amino Acids. Met name tijdens een zware training of tijdens een vetverlagend dieet zal ons lichaam zich daartoe richten. We maken dan in het bijzonder drie soorten aminozuren vrij, die we kennen als de BCAA’s. Het is verstandig om voor een zware training gebruik te maken van deze specifieke aminozuren. Je zorgt er daarmee voor dat het lichaam tijdens de training geen kostbare spiermassa gaat verbranden om de stoffen vrij te maken. Je zorgt er met de BCAA aminozuren wat dat betreft voor dat je de afbraak van spieren kunt voorkomen.

Glutamine als belangrijk aminozuur

Daarnaast speelt ook glutamine een belangrijke rol binnen de aminozuren. Het is het aminozuur dat voor 64% voorkomt in de cel. We gebruiken glutamine in de spieren om daar spiereiwitten aan te maken en het reguleert de opbouw van spierweefsel.
Uiteraard kun je online supplementen met aminozuren bestellen. Het is verstandig om je met name voor zware trainingen op de BCAA’s te richten. In andere gevallen zorgen de complexen met di- en tripeptiden ervoor dat je lichaam deze gemakkelijker op kan nemen, dan wanneer je de aminozuren uit whey-eiwitten dient te halen.

 

De beste aminozuren

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw favoriete aminozuren. Daarom hebben wij de beste aminozuren voor u op een rijtje gezet.

 

Anderen die “aminozuren” bekeken, bekeken ook:
Creatine, eiwitten of sportvoeding