Informatie creatine

Creatine is een populair supplement, dat je om een aantal verschillende redenen in kunt nemen. Creatine komt van nature in ons lichaam voor, waardoor je daar op een veilige wijze gebruik van kunt maken. Normaal gesproken halen we de energie in ons lichaam uit de stof ATP, wat staat voor Adenosine Tri-fosfaat. ATP is de leverancier voor energie wanneer we ons maag-darmstelsel, het zenuwstelsel of het spierstelsel gebruiken.

Werking van creatine

Op het moment dat we gaan sporten gebruiken we relatief veel ATP, terwijl we daar aan de andere kant maar beperkt de beschikking over hebben. Dat betekent dat we ATP aan dienen te maken, iets dat ons lichaam doet door creatinefosfaat af te breken. Om ATP aan te kunnen blijven vullen dienen we voldoende creatinefosfaat tot onze beschikking te hebben. Creatine zorgt ervoor dat we daarvan voldoende kunnen gebruiken, waardoor ons lichaam de mogelijkheid blijft houden om op een natuurlijke manier ATP aan te maken. Dankzij voldoende ATP ervaren we de energie om langer te blijven sporten of ons in het algemeen fitter te voelen.
Overigens staat creatine niet op de dopinglijst van de WATA, waardoor je daar ook binnen je sport gebruik van kunt maken. We spreken pas van doping wanneer een stof slecht is voor de gezondheid, potentieel prestatiebevorderend is en het in strijd is met de sportethiek.

Innemen van creatine

Wanneer je creatine wilt innemen is het verstandig om dat eerst een keer uit te proberen, de stof werkt positief voor 70 – 80% van de sporters. Houd rekening met een maximum van 160 mmol per kilogram droog spierweefsel, meer innemen heeft geen zin. Des te lager je niveau aan creatine is in de spieren, des te groter het effect op het moment dat je een supplement met creatine inneemt. Met name vegetariërs kunnen hier extra profijt van hebben.

Meer spiermassa dankzij creatine

Creatine zorgt er niet alleen voor dat je meer energie aan kunt maken, je kunt daarnaast rekenen op een snellere opbouw van je vetvrije massa tijdens krachttrainingprogramma’s. Het is wat dat betreft niet vreemd dat ook krachtsporters graag gebruik maken van creatine. Het effect lijkt te maken te hebben met het osmotisch actieve karakter waardoor creatine water aantrekt, net als door het feit dat creatine de opbouw van eiwitten versterkt en de afbraak tegengaat. Je kunt online creatine bestellen als voedingssupplement, zodat je daar bijvoorbeeld voor het sporten gebruik van kunt maken.

 

De beste creatine

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw favoriete creatine. Daarom hebben wij de beste creatine voor u op een rijtje gezet.

 

Anderen die “creatine” bekeken, bekeken ook:
Aminozureneiwitten of sportvoeding